Csótányok? Alkalmazkodnak a folyton változó világhoz.

Két-három évtizede a panelek voltak a kedvenc helyeik. Szinte állandó hõmérséklet, remek búvóhelyek, bõséges és változatos táplálék, menekülõ útvonalak...mi kell még? Vidéki kockaházakban elvétve se. Meddig? Míg be nem vezettük a kényelmes gázt. Addig naponta egyszer gyújtottunk be a cserépkályhába oszt annyi. Nagy volt a hõingadozás. Nem volt a konyhában csak a jóöreg zöld-fehér konyhaszekrény meg a viaszosvászonnal leterített asztal a székekkel. És a nyárikonyháról, kiskonyháról még nem esett szó. Melyik az az eszement csótány amelyik ott próbál életben maradni?

Mióta gáz van, nincs gond. A termosztát fél fokos pontossággal gondoskodik a teljes lakás egyenletes hõmérsékletérõl. Beépített konyhaszekrény, mosogatógép, bazi nagy gázos vagy villanyos tûzhely, nem ám nagyanyám fatüzelésû csikólábas sparheltje. Kényelem, pompa...királyi lakosztály. Csodálod, hogy gyarapszik a csótányos kertesházak száma? Én nem.

Az irtás? Régebben a permetezhetõ gázhatású szerek... bla-bla-bla...tudod. A mostaniak meg...inkább nem ragozom. Egyik-másik csak tüneti kezelésre. Locs-pocs mindenhol, ne tessék felmosni! Meddig? Sokáig. Találkoztál már vele.

Új irtószer a gél. Több gyártó, több név, de ugyanaz a hatóanyag, még százalékra is. Csótány megeszi, elpusztul. Fajtársa ( ha nincs más kaja) kannibál. Õ is elpusztul. Õt a következõ eszi meg. A szer nem bomlik le a szervezetükben, sorra mérgezi mindet. Idõ kérdése és elfogynak. A szer is. A késõbb érkezõ új jövevény már semmit se talál, csak itt-ott kiszáradt tetemeket, amihez nincs gusztusa. Nem is kell. Te sütsz, fõzöl, mosogatsz, élsz a konyhában. Õ meg talál magának ezt-azt.

Még újabb. Gél forma, de nem mérgezõ. Kizárólag a csótány néhány belsõ enzimjével keveredve válik méreggé, és öl. Ezt használom. Imádják. Mint a gulya az itatókútnál. Körbeállják a borsszemnyi pöttyöt és felfalják. Aztán végük. Sajnos a késõbb jövõknek friss pötty kell. Mert jönnek. Vagy hozzuk õket. Én egy liszteszacskó alján vittem haza legutóbb. És gázzal fûtünk.

Ezért csótányirtás nem csak panelban. Ha felhívsz, mondom a tutit, vagy jövök és csinálom.

Ha jó irtószert keresnél: http://www.oek.hu/ika/