Ismerõs a tervezett elavulás fogalma? Az izzógyárak kezdték, de mára többen átvették. A lényege, hogy egy elõre meghatározott idõtartamra gyártanak egy terméket. Pontosabban elõre megtervezik, meddig legyen mûködõképes egy termék, és mikor menjen tönkre. Már nem életreszóló termékeket gyártanak. Emlékszünk még a régi Saratov vagy Lehel hûtõszekrényekre? Évtizedekig hiátlanul mûködtek. Ma nem találni ilyet. A garanciaidõ leteltével a termékek igen nagy hányada megadja magát, bármilyen kíméletesen is bánunk velük. És a részegységek cseréjének költsége, majdnem felér egy új készülék árával. Eldobni, újat venni a mottó. Hulladékot termelünk.

Ezért az ember ott takarékoskodik, ahol tud.

A mai LED technológiával készült fényforrások, annyira keveset fogyasztanak szemben a hagyományos izzószálas elõdeiknél, hogyha a lakást fényárba is borítja, a fogyasztás alig éri el egy hagyományos százas izzó fogyasztását.

Számoljunk kicsit. A szobai csillár öt ágú. 75 W-os izzókat használ, de csak három van becsavarva, hogy ne fogyasszon sokat. Összesen 225 W aminek túlnyomó része hõvé alakul. Pár másodperc mûködés után megégetné a kezem.
Ezzel szemben a LED izzó fényereje ugyanakkora, miközben csak 5 W-ot fogyaszt. Ha minden ágba becsavarok egyet, még mindig csak 25 W a fogyasztás. Óránként 200 W-ot meg lehet spórolni, és még világosabb is van a szobában. Az áramot nem hõvé, hanem fénnyé alakítja.

Az ára? A mai technológiával, sorozatban gyártva, majdnem ott van mint egy hagyományos izzó. De ezt még kevesen tudják. Illetve nem mindenki tudja kedvezõ áron beszerezni õket.

Ha felhív elmegyek, összeszámoljuk mibe mekkora teljesítményû LED kell. Megrendelem és ha megérkezett viszem és beszerelem õket. Ha egy éven belül bármelyikkel gond lenne, csak szól és kicserélem.